Ο τόπος άνυδρος, τραχύς. Πέτρινο τοπίο, άγρια βουνά, με τα σιωπηλά χωριά και τις ταπεινές βυζαντινές εκκλησίες να στέκονται μαρμαρωμένες κάτω από το ανελέητο φως. Οι πύργοι μαρτυρούν ιστορίες ηρωικές μα σήμερα δεν είναι το μπαρούτι που κατακλύζει τον αέρα μα οι μυρωδιές από το φασκόμηλο και το θυμάρι. Η Μάνη, η αδούλωτη Μάνη αποκαλύπτει στον ταξιδιώτη την άγρια ομορφιά της.
Η Μάνη είναι ένας τόπος που μόνο αν τον αφουγκραστείς μέσα από την ψυχή σου θα μπορέσεις να ξεκλειδώσεις τις αλήθειες του. Η τραχύτητα του τόπου σφυρηλάτησε και την ψυχοσύνθεση των κατοίκων του που στο πέρασμα των αιώνων αρνήθηκαν να υποταχτούν σε εξουσίες και κατακτητές. Οι πολεμόπυργοι, με τις φοβερές και τρομερές ζεματίστρες από όπου έχυναν καυτό λάδι στον εχθρό, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες του αδάμαστου χαρακτήρα τους. Οι Μανιάτες υπήρξαν ένα μεγάλο κεφάλαιο σε όλους τους μεγάλους εθνικούς αγώνες, δεινοί μαχητές υπερασπίστηκαν με αυτοθυσία τα ελληνικά χώματα. Μέσα όμως στον 20ο αιώνα, ένας νέος «εχθρός» ενέσκηψε αποψιλώνοντας με ταχείς ρυθμούς τα χωριά της Μάνης από το έμψυχο υλικό τους. Η μετανάστευση άφησε πίσω τους πύργους, πυργόσπιτα, εκκλησιές και χωριά παραδομένα αμαχητί στη φθορά του χρόνου. Από το Γύθειο μέχρι το Ταίναρο, στην Έξω Μάνη και τη Μέσα Μάνη, εκατό περίπου παραδοσιακοί οικισμοί, οκτακόσια πυργόσπιτα και κάπου χίλιοι βυζαντινοί ναοί οριοθετούν τον μοναδικό ετούτο τόπο. Κάθε βήμα κι ένα μνημείο, κάθε πέτρα κι ένα κομμάτι της ιστορίας.
Στάσεις
Αρεόπολη: Αξίζει να περιηγηθείτε στην παλιά πόλη με τους λιθόστρωτους δρόμους και τους παλιούς πύργους. Στην πλατεία της Επανάστασης βρίσκεται ο εντυπωσιακός ναός των Ταξιαρχών, ενώ εξαιρετικές αγιογραφίες θα συναντήσετε στο ναό του Αγίου Ιωάννη.
Βάθεια: Τα πυργόσπιτα δεσπόζουν στην κορυφή του πολυφωτογραφημένου λόφου, εβδομήντα στο σύνολο συν τέσσερις εκκλησίες, ένα σφιχτό οικιστικό σύνολο χαρακτηριστικό της τοπικής αρχιτεκτονικής. Αρκεί να πούμε ότι το ηλεκτρικό έφτασε εδώ το1980, όταν πια είχαν απομείνει λίγες γερόντισσες. Χάρη στο αναστηλωτικό πρόγραμμα του ΕΟΤ διασώθηκαν αρκετοί από τους πύργους που δυστυχώς σήμερα παραμένουν κλειστοί.
Γερολιμένας: Κάποτε υπήρξε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της Μέσα Μάνης, σήμερα διατηρεί μια ιδιότυπη γοητεία καθώς θεωρείται από τα ωραιότερα λιμανάκια της Ελλάδας. Η θέα στο ακρωτήριο Ταίναρο μοναδική.
Γύθειο: Διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά σε μια παραθαλάσσια πολιτεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Και μια όμορφη ιστορία: στο νησάκι Κρανάη ο μύθος λέει ότι διανυκτέρευσαν ο Πάρις με την Ωραία Ελένη πριν φύγουν για την Τροία. Σήμερα εκεί βρίσκεται ο πύργος του Τζανετάκη – Γρηγοράκη που φιλοξενεί το λαογραφικό μουσείο της Μάνης.
Καρδαμύλη: Ένας από τους γνωστότερους παραδοσιακούς παραθαλάσσιους οικισμός και αρκετή τουριστική κίνηση. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Πύργο του Τρουπάκη Μούρτζινου.
Λιμένι: Ονομαστό για τη θάλασσά του, αλλά και για τον Πύργο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που πρωταγωνίστησε στην επανάσταση του 1821. Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το Καραβοστάσι, που κάποτε ονομαζόταν Μικρό Αλγέρι και ήταν καταφύγιο πειρατών.
Οίτυλο: Χτισμένο ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια, προσφέρει αρκετά αξιοθέατα όπως τους ναούς του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, της Κοίμηση της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών και της μονής Ντεκούλου. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο κοντινό Κάστρο της Κελεφάς που κτίστηκε το 1670 από Τούρκους με τη συνεργασία του Μανιάτη πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη.
Σπήλαιο Διρού: Από τα σημαντικότερα λιμναία σπήλαια της Ελλάδας, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, πραγματικά δώρα της φύσης. Μοναδική εμπειρία η περιήγηση που γίνεται με βάρκα.
Ταίναρο: Στο ακρωτήριο του Ταινάρου θα βρείτε έναν από τους ωραιότερους φάρους της χώρας. Κατασκευάστηκε το 1882 και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Στις Στέρνες υπήρχε ναός του Ποσειδώνα και σύμφωνα με την παράδοση ψυχοπομπείο και η πύλη του Άδη.
Χωριά: Δεκάδες παραδοσιακά χωριά που διατηρούν την αύρα μιας άλλης εποχής. Αξίζει να τα ανακαλύψετε.
Mοναδικές φυσικές ομορφιές σε ένα γοητευτικό τοπίο, ιδανικό για περιήγηση, αναζήτηση και ξεκούραστες διακοπές. Bυζαντινά και φραγκικά φρούρια, ο γοητευτικός Mυστράς, ειδυλλιακός ο βράχος της Mονεμβασιάς, η θρυλική Mάνη με τους παραδοσιακούς πέτρινους πύργους, τα σπήλαια Δυρού και η Σπάρτη, αποτελούν πόλο έλξης τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου. O Tαΰγετος καταλήγει στο ακρωτήριο Tαίναρος, ενώ η προέκταση του Πάρνωνα κατεβαίνει και φτάνει ώς τον Kάβο Mαλιά. Eδώ κοντά είναι η ήρεμη αμμουδιά της Nεάπολης και πιο πέρα η Eλαφόνησος, ο κρυμμένος παράδεισος με τους αμμόλοφους και τους μικρούς κέδρους. Οποια εποχή κι αν βρεθείτε στη Λακωνία, θα περάσετε αξέχαστες στιγμές γαλήνης και ξεκούρασης, σε συνδυασμό με τη γνωριμία τόπων που είναι πλούσιοι σε αξιοθέατα. O νομός Λακωνίας συνορεύει βόρεια με την Aρκαδία, δυτικά με τη Mεσσηνία, βρέχεται ανατολικά από το Mυρτώο πέλαγος και νότια από τον Λακωνικό κόλπο.